SVETSKA NEDELJA DOJENJA 2023


Svetska nedelja dojenja predstavlja globalnu inicijativu čiji je cilj podizanje svesti javnosti o značaju i dobrobiti dojenja za zdravlje majke i bebe. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju, pre više od 30 godina, kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju.

Tema Svetske nedelje dojenja 2023. godine je: „OMOGUĆIMO DOJENJE, NAPRAVIMO RAZLIKU ZA ZAPOSLENE”. Nadovezujući se na Svetsku nedelju dojenja 2019. koja je akcenat stavila na socijalnu zaštitu, podršku na radnom mestu i roditeljske norme, kampanja Svetske nedelje dojenja 2023. usklađena je sa tematskim područjem četiri kampanje – ciljevi održivog razvoja do 2030. godine. Nameravamo da sagledamo promene u organizaciji na radnim mestima kao i roditeljskih normi tako što ćemo saslušati glasove drugih, novih roditelja iz različitih regiona. Perspektive i potrebe roditelja pomoći će nam da bolje razumemo kako politike i zakonodavstvo mogu da pomognu i da u tom pravcu poboljšamo načine promocije i podrške.

Ciljevi Svetska nedelja dojenja 2023 su:

  • Informisati – ljude na koji način zaposleni roditeli gledaju na dojenje i roditeljstvo
  • Učvrstiti – optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu kao važan alat za omogućavanje dojenja
  • Angažovati – pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu
  • Podstaći – akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

Dojenje svakom detetu pruža najbolji mogući početak života, kojim se obezbeđuje zdravstvena, nutritivna i emocionalna korist i detetu i majci. Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj deteta. Majčino mleko potreba je svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života!

Dojenje nije sinonim za hranjene, to je proces uzajamnosti. Dojenjem se ostvaruje povezanost bebe sa majkom, zadovoljava potreba za bliskošću, stimuliše se razvoj čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije bebe, zaštita od infekcija i alergija.

Odmah nakon rođenja novorođenče šalje signale (sisa šaku, okreće glavu ka grudima) da je spremno da sisa. Novorođenče treba već u porođajnoj sali staviti na majčine grudi.  Stavljanjem novorođenčeta na grudi uspostavlja se kontakt „koža na kožu” čime se podstiče stvaranje mleka u dojkama i olakšava uspostavljanje procesa dojenja.

Iako je dojenje prirodan proces, to nije uvek lako. Majkama je potrebna podrška – kako za početak, tako i za održavanje dojenja. Posebno je važna podrška zaposlenim majkama, a naročito majkama čije porodiljsko odsustvo traje kratko, par meseci. Poslodavci bi trebalo da majkama omoguće da doje na radnom mestu. 

U našoj zemlji situacija i stavovi o dojenju nisu na zavidnom nivou. Do trudnica i majki često stižu netačne informacije koje je dovode u zabludu i koje utiču na tok dojenja. Zato je neophodno da informacije budu tačne, precizne, jasne, bazirane na dokazima i da takve informacije stignu do što većeg broja pojedinaca.

Svako od nas može pružiti podršku ženama koje doje, jer dojenje nije samo odgovornost žena već cele porodice i celokupnog društva.

Related Posts